Лікування раку простати
RU

Вебінар «Все про здоров’я чоловіків» (відео на Youtube)

24.03.2021

24 березня 2021 у колі експертів в галузі сексопатології, андрології, пластичної хірургії, онкології, урології обговорювалися різні аспекти чоловічого здоров’я.

 Відео з вебінару 24.03.2021  «MEDcompass: курс на інновації. Все про здоров’я чоловіків» за участі: проф. Ніткін Д. (Мінськ), проф. Гурженко Ю., проф. Харьков А.,  к.м.н. Стаховський О. доступне для перегляду на Youtube-каналі  #StakhovskyMD

"Пацієнти з раком простати сьогодні хочуть жити якісно. І як сказав проф. Гурженко, якісне життя – це життя з сексуальною функцією". - Олександр Стаховський, к.м.н., уролог, онколог, онкохірург (Національний ніститут раку, Київ). 

 

Програма вебінару:

Сексуальні дисфункції в пацієнтів з віковим андрогенним дефіцитом (Дмитро Михайлович Ніткін (Мінськ, Білорусь) д.мед.н., профессор, главный внештатный уролог МЗ Республики Беларусь)

Порушення статевої функції у пацієнтів з захворюваннями передміхурової залози та шляхи їх вирішення (Юрій Миколайович Гурженко (Київ, Україна) д.мед.н., професор, уролог, сексопатолог)

Актуальні питання якості життя пацієнтів з раком передміхурової залози (Олександр Едуардович Стаховський (Київ, Україна) к.мед.н., уролог, онколог, онкохірург)

Біогормональний метаболізм гендерних ознак на обличчі (Андрій Леонідович Харьков (Київ, Україна)) д.мед.н., професор, пластичний хірург)

Променева терапія чи хірургія – який метод краще обрати при лікуванні раку простати. Ці два методи мають найвищу ефективність при лікуванні локалізованих форм. І в принципі променеві терапевти і хірурги конкурують за пацієнтів – в Україні в цьому плані такі самі тенденції як в Німеччині, наприклад, в Ізраїлі.

Якщо ми говоримо сьогодні про лапароскопічну та робот-асистовану простатектомію, - Олександр Стаховський, онкохірург - то, звичайно, лапароскопічна була певною сходинкою до розвитку більш технічно досконалої робот-асистованої простатектомії. Але, що цікавого сьогодні якщо розглянути найвищий рівень доказовості в медицині – це дослідження . Системний огляд бібліотеки Cochrane то за 2017 рік була робота, яка порівнювала лапароскопічну та робот-асистовану хірургію саме при раку простати і не було знайдено доказів переваги, по-перше, ендоскопічних над відкритими основні позиції, які оцінювались, це онкологічна виживаність і функціональні результати та якість життя. Це та сама наша сексуальна функція та утримання сечі.

Якщо ми порівнюємо робот з відкритою хірургією, то в нас є єдине рандомізоване проспективне дослідження, яке вже має 2-річний період спостереження і найцікавіше те, що немає різниці, за даними цього дослідження, в одній або іншій методиці. Це означає, що хірурги, які оперували відкрито в даному дослідженні  досягли дуже подібних результатів до результатів, які досягли хірурги, оперуючи роботизовано. І тут цікаво зазначити саме утримання сечі та еректильну функцію – вони так само не відрізнялися. Сьогодні досить часто, в рекламі зазначають, що робот може унікально зберегти нервово-судинні пучки  і зберегти сексуальну функцію.  Отже, якщо ми сьогодні розглядаємо три методики: відкриту, лапароскопічну або робот-асистовану операцію, я би розглядав їх, як три автомобілі. У нас є точка А – точка Б і тут як ми хочемо поїхати – на більш старому автомобілі – відкрита, але надійна операція. В нас є лапароскопія сьогодні – більш малоінвазивна, але все одно якщо ми говоримо про комфорт хірурга, то найкращий комфорт хірурга – при виконанні робот-асистованої операції. Хірургу суперкомфортно і пацієнту суперкомфортно . Але, звичайно, це є досить вартісна операція.

Сьогодні ми не шукаємо методику, сьогодні ми не їдемо на робот, тому що, це не робот оперує – сьогодні ми залишаємось з хірургом – спілкуємось з ним щодо його кількості оперативних втручань, його результатів.

 

#StakhovskyMD