Лечение рака простаты
UA

Онкологи в ефірі KYIV LIVE: онкоуролог Олександр Стаховський та онкогінеколог В'ячеслав Копецький

08.10.2021

08.10.2021 в прямому ефірі онкологи доступно розповідають, на скільки небезпечними є онкологічні захворювання, чому українці соромляться ходити на профілактичні огляди та які знаменитості борються із раком.

Сьогодні Україна набагато попереду США та Канади щодо доступності пересічного українця до лікарів - у прямому ефірі на KYIV LIVE 08.10.2021 про доступність лікарів в Україні і в чому ми набагато попереду навіть США та Канади, про безкоштовне лікування та обстеження і як отримати, про НСЗУ та медичні гарантії, про імунотерапію та основні методи лікування онкології на сьогодні – хірургію та променеву терапію, про скринінг та ранню діагностику, а також генетичну зв'язку між раком простати у чоловіків та раком молочної залози у жінок – що важливо знати родичам таких онкохворих. І ще багато цікавого – дивіться повний випуск на Youtube Новини.LIVE або #StakhovskyMD

ТЕКСТ

 

Безкоштовна діагностика та лікування онкології в Україні – це реально?

 

- Наскільки доступні в Україні методи ранньої діагностики? Це перше що турбує більшість людей. Бо мова йде не лише про сором'язливість, а й фінансове питання. Бо людей турбує питання, де я візьму гроші на це.

- За результатами нашого соціологічного дослідження, українці дійсно думають, що лікування – це дорого.  І часто не звертаються саме тому, що бояться цієї ціни. У нас сьогодні є базові обстеження, за які платить держава. Єдине, що Вам треба зробити, це прийти до свого сімейного лікаря і сказати, що в мене є та чи інша проблема. І сімейний лікар скаже, добре, Вам показане отаке дослідження в рамках скринінгу такого-то захворювання і воно буде оплачене державою. Насправді, лікування у нас в державі все ще офіційно безкоштовне.

 

Сьогодні якщо Ви приходите в державну лікарню, Ви маєте отримати безкоштовне лікування. Це абсолютно нормально. Держава за те заплатила.

 

- Безкоштовне і безоплатне – це треба розрізняти – додає В’ячеслав Копецький – За всю медичну допомогу в Україні ми платимо з наших податків.  Тобто ми платимо за це.

- Тобто якщо людина потрапляє з онкологічним захворюванням її від початку до кінця вилікують за рахунок держави?

- Якщо лікарня, заклад охорони здоров'я, куди потрапила людина, має договір з Національною службою здоровя України (НСЗУ), тому що в нас досі є лікарні, які не мають такого договору, то та лікарня, що має такий договір, і має договір на певні пакети медичних гарантій – людина отримує послуг в тому обсязі, який прописаний в тому пакеті. Безкоштовно – пояснює онколог В’ячеслав Копецький.

- І це треба підкреслювати і говорити про це – наголошує Олександр Стаховський, онкоуролог – А ми на телебаченні мало про це говоримо. Замість того на телебаченні розказують про корупцію, що в Житомирі продали бюджетні ліки пацієнтам… Таке відбувається, проте треба звертати увагу глядачів, що має бути безкоштовним.

У мене сьогодні є пацієнт, якого я забрав з приватної клініки, де він би платив за ліки свої гроші, до державної структури, де я знаю на балансі є безкоштовні ліки для його проблеми.  

- А є ліки, які держава не закуповує, і потрібно їх купляти самостійно?

- Є на жаль дуже вартісні ліки, які держава не купує. Але вона їх не купує не тільки в Україні, але й в Британії так само. Є клінічні дослідження, про які ми говорили минулого разу, і в  рамках таких клінічних досліджень пацієнт може отримати дороговартісне лікування безкоштовно.

- Від чого залежить метод лікування? Рішення приймається командно. Що Ви скажете про імунотерапію, метод, який нещодавно отримав Нобелівську премію.

- На сьогоднішній день у нас для лікування онкології є три основні методи – пояснює онколог-уролог Олександр Стаховський – хірургія, а ми є хірурги, променева терапія і системна терапія. До системної терапії відносить ся та імунотерапія, про яку ви говорите.  На жаль, хоч імунотерапія – це і супер винахід – ефективна в тих випадках, коли системна або класична хіміотерапія не працює. Вона дала багато надії, але досить невеликому відсотку пацієнтів з 4-ю стадією захворювання. Основними методами лікування на сьогодні залишаються хірургія і променева терапія, або їх комбінація. Або комбінація хірургії, променевої терапії і системної терапії. І саме який метод застосовувати визначає вже команда онкологів. Сьогодні це називається мультидисциплінарний консиліум, до якого мають входити і хірурги, і променеві терапевти, і хіміотерапевти, і гістологи, і навіть психологи.

 

- Ми не Америка, і не можна екстраполювати на Україну надбання їх епідеміологів, в країні де до речі дуже низька залученість населення до скринінгових програм, - зазначає В. Копецький – я більше б зосередився на прикладі Великої Британії, де рекомендовано скринінг лише трьох захворювань: рак шийки матки, колоректальний рак та рак молочної залози. Скринінг раку легень у більшості розвинутих країнах не є стандартом взагалі.

 

Україна посідає друге місце в Європі за темпами поширення раку - про це повідомляє Центр громадського здоров’я - Наразі на обліку в країні майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і знаходяться в стані ремісії.

 

- Якщо у родині ніколи ніхто не хворів на онкологію, чи може людина захворіти на онкозахворювання?

- На жаль, так. І є такий ще генетичний зв’язок між раком простати у чоловіків та раком молочної залози у жінок. У жінок, які хворіють на рак молочної залози, батько міг хворіти на рак простати або їх діти чоловічої статі мають вищий ризик захворіти на рак простати. За це відповідає генетична мутація BRCА2, яка пов'язує ці два захворювання між собою. Ці дослідження вже давно проведені і це вже багатьом відомо. Тому на сьогодні, жінок, які захворіють на цей рак, проінформують про цей ризик щодо їх родичів, і в свою чергу чоловіки, які хворіють на рак простати, будуть знати, що у їх дочок, наприклад, є більший шанс захворіти на рак молочної залози.

- Серед найбільш поширеніших онкозахворювання у чоловіків – це якраз рак простати. Що саме викликає рак простати? Чи може це захворювання з'явитися внаслідок дуже  активного статевого життя? Хочу у Вас, пане Олександра, запитати, як у фахового спеціаліста.

- Є досить цікаве дослідження, що встановило, що чоловіки, які мали за своє життя велику кількість статевих партнерів хворіють на рак простати рідше, ніж чоловіки, які жили з однією жінкою все життя. Це доволі незвичне сплановане дослідження. Насправді немає такого конекту між раком простати і сексуальною активністю. Але в Україні сьогодні щорічно майже 8 тисяч чоловіків діагностуються з таким захворюванням. Рак простати не болить – Ви не відчуваєте болю. А коли відчуваєте біль в хребті або кістках, то це вже 4-та стадія. І сьогодні кожний 5-й українець з раком простати приходить до лікаря вже на 4-й стадії, коли вже є метастази. І саме тому ми і в листопаді, і коли маємо можливість приходимо на телебачення і розказуємо, що це у чоловіків проблема №1, а не рак легень насправді. 

-  Коли болить у кістках, це скільки людина вже може ходити з хворобою?

- Насправді, це захворювання повільно прогресуюче. Коли ми маємо метастази в кістках - це може бути вже 3-4 роки людина ходить з цим захворюванням.

 -То чим раніше людина звернеться до лікаря, тим більше шансів у неї вилікуватись?

- Так. На жаль багато людей ігнорують профілактичні огляди. І є багато тих, хто взагалі не ходив до лікаря.

- Частіше в Україні з такими захворюваннями звертаються чоловіки чи жінки?

- Традиційно частіше звертаються жінки. В Україні домінує така поведінкова риса, що чоловікам соромно звертатись до лікарів – коментує онколог Вячеслав Копецький.

- Діагностувати промацування рак простати складніше, ніж рак грудей?

- Дуже влучне запитання, насправді чоловікам промацати простату майже неможливо самостійно. І насправді промацуванням не завжди і виявляються рак простати. Але все одно лікар, який оглядає, може звернути увагу на зміни в простаті і вже з того почати дообстеження. Тому звичайно профілактичний огляд потрібний.  

 

І ще досить часто у нас, саме жінка бере за руку чоловіка і приводить до лікаря.  Тому що, наприклад, вона стала помічати, що він часто вночі став ходити в туалет, і він не ходив до уролога. І вона може навіть нашу передачу оцю послухати, взяти чоловіка і піти з ним до уролога.

 

- Є така думка, що рак простати пов’язаний із тривалим сидінням – його ще називають «захворюванням таксистів». Чи так це насправді?

-

- Ні. Знаєте, простати, запалення простати в молодому віці, це більше пов'язано з сидячою роботою, навіть програмісти більше сидять. Запалення органу може мати незначний зв'язок із заключним діагнозом онкологія, але в цілому немає такого, що таксисти, дальнобійники чи програмісти хворіють на рак простати частіше ніж пересічні громадяни.

 

- Інфекційні захворювання можуть викликати рак простати?

- Ні. Причини насправді можуть бути більш прозаїчні – це зловживання алкоголем, тютюнопаління, надмірна вага, брак фізичної активності, генетична схильність. 

- Так, в комплексі це може все дати. Якщо ми хочемо якусь профілактику, то там вже треба думати про сою фізичну активність, відсутність ожиріння тощо.

 

- Треба розповідати дорослим людям, що доступ до лікаря в Україні зараз є вільний, до спеціаліста будь-якого рівня. І це зробити просто, якщо з'явилися симптоми, про які ми казали – зауважує В'ячеслав Копецький. -  І треба просто брати і йти до лікаря.

- Україні в цьому плані набагато попереду навіть США та Канади щодо доступності сьогодні спеціаліста, який займається проблемою. Якщо в тій Канаді або Америці, в яких дуже дороге медичне забезпечення, дорога медична страховка і все інші, щоб потрапити до спеціаліста такого як Слава або я, треба пройти сімейного лікаря, направлення, 3-4 тижня поки він попаде туди, то в Україні сьогодні Якщо Ви хочете потрапити до спеціаліста, то робите 2-3 дзвінки і вже на наступний день Ви сидите на консультації зі своєю проблемою. Отже в чомусь ми сьогодні попереду, чесно – зізнається онколог-уролог Олександр Стаховський.

 

 - А це нормально?

- Це вже інше питання. Це не є нормально, якщо ми дивимось з нашого боку, як вузьких спеціалістів. Але це є досить добре з точки зору пацієнтів.

- Але не кожний може зробити такий дзвінок? Людина з села вона ж не знає.

- Це Ви так думаєте. Будь яка людина може зайти в інтернет і знайти номер телефону мій або наприклад В'ячеслава і записатися на прийом.

- І Ви одразу призначите консультацію?

- Звичайно. Але це ще не довго буде відбуватися так. Бо медична система трансформується. 

- Чому звучить така фраза «дуже важливий вибір спеціаліста»? Чи всі у нас спеціалісти фахові?

- Успіх лікування залежить не тільки від професійних якостей, не тільки від хордових скілів конкретного спеціаліста, але ще й від довіри, яка виникає між лікарем і пацієнтом – зазначає онколог В'ячеслав Копецький. – між пацієнтом і закладом охорони здоров'я, де він лікується. 

Щодо профілактичних оглядів

- Ця система  профілактичних оглядів жодним чином не змінила б ні ландшафт онкозахворюванності, ні розподіл між стадіями захворюваності.  Це не працює. – зазначає Вячеслав. – Для цього є лікарі первинної ланки. І всі захворювання, про які ми згадували, не можливо попередити таким простим виїздом «онколога на село», як Ви запропонували.

 

В Україні онкологічні захворювання знаходяться на 2-му місці за смертністю  після серцево-судинних захворювань. Така ситуація в кожній країні світу. – Вячеслав Копецький.

 

Ми маємо позитивно дивитись на те, що це в кожній країні так, і Україна не є в виключенням. – коментує Олександр Стаховський – Просто люди сьогодні живуть довше, ніж наприклад 100 років тому назад, і вони просто доживають до своєї онкології і це такий природній процес. 

 

 

* Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України 

 

 

Серцево-судинні захворювання, переважно ішемічна хвороба серця та інсульт, є основними причинами смертності й одними з основних факторів інвалідності в усьому світі. В Україні серцево-судинні захворювання є головною причиною смертності населення. 

 

- Про найпоширеніший вид онкології – рак грудей – найпоширеніший у всьому світі. В Україна рак молочної залози теж переважає серед онкологічних захворювань у жінок. За даними інституту раку кожна 7-ма жінка має проблеми з грудними залозами, але до лікарів звертається занадто пізно. При первинному огляді у чверті жінок виявляють запущені стадії раку, які лікувати вкрай важко.

 

- Медики поки що не можуть однозначно відповісти, що саме спричиняє рак грудей. Та все ж існує перелік чинників, які впливають на виникнення  цього онкозахворювання, насамперед у зоні ризику люди, в родині яких раніше виявляли рак молочної залози.

 

Симптоми раку грудей:

-Щільні утворення в грудній залозі
-Виділення  з грудей
-Деформація грудей
-Зміна кольору шкіри грудей, зміна структури соска
-Набряк чи почервоніння грудей

Майже всі ці процеси протікають безболісно.

Профілактика: після 40 років обов'язкова мамографія.

 

 - Чи є пояснення у медицини, чому саме рак молочної залози лідирує?

- Насправді є, тому що біологія цієї пухлини така, що цим захворюванням довго хворіють. І за рахунок того, що воно дозволяє себе довго лікувати накопичується маса людей, які одночасно в країні виявляються хворими на це захворювання, вони знаходяться на різних стадіях свого лікування – одна жінка хворіє рік, а інші хворіють 5 чи 10 років.

 

- Чи є якісь дні чи місячники, які мають інформувати суспільство і доносити інформацію, щоб все ж таки звернути увагу на ці проблеми?

 

- Це супер коментар. Наразі у нас жовтень, а у всьому світі жовтень – це місяць обізнаності про рак молочної залози – коментує Олександр. -  Ми наприклад з В'ячеславом у неділю бігли такий символічний рожевий забіг (5 км) саме задля підвищення обізнаності в суспільстві про це захворювання. Наступний місяць – листопад у нас буде присвячений раку простати, найпоширенішим онкозахворюванням серед чоловів.