Лечение рака простаты
UA

Майстер-клас з лапароскопічної хірургії від Олександра Стаховського та Center of Surgical Innovation

30.10.2021

28-30 жовтня проходив черговий майстерклас від StakhovskyMD та Center of Surgical Innovation під назвою «Лапароскопічні втручання при пухлинах нирки».

Наше партнерство з СSI триває вже останні 6 років, але цей раз був трохи незвичний. Взагалі операції при пухлинах нирки малоінвазивним способом є одними з найскладніших в онкоурології, адже це завжди нова історія, нове розташування пухлини, її розмір, фізичні та фізіологічні особливості кожного пацієнта. Завжди необхідно правильно все планувати та відміряти, перед фінальним «відрізати»!

Як і більшість курсів, в перший день курсанти прослуховують теоретичний матеріал та займаються на лапароскопічних тренажерах, для відпрацювання навичок малоінвазивної хірургії. Другий день проходить в умовах реальної операційної, де куратор проводячи реальну операцію на реальному пацієнті розкриває всі тонкощі втручання, акцентуючи уваги на так званих «tips and tricks», що прийходять лише з тривалим досвідом і можуть полегшити життя кожного новачка.

Особливістю нашого випадку було те, що Ковід привніс корективи в операційний план і пацієнтка, що була запланована відмінилася по прицині інфекції. Було перенесено іншого пацієнта на майстерклас. Одразу скажу, пацієнт для подібного майстеркласу був вкрай незручним: по-перше він був лікарем!!! (моє відношення до оперування лікарів та їх родичів знають всі; по-друге ми проговорили з ним без ішемічну лапароскопічну операцію (це коли під час резекції кровопостачання нирки ні на хвилину не зупиняється, щоб не компрометувати функцію цією нирки в віддаленому післяопераційному періоді); по-третє локація пухлини була дуже неприємна з позиції безішемічної резекції, адже вона розташовувалася по задній поверхні недалечко від воріт нирки майже повністю ендофітно (всередині паренхіми нирки); ну і саме ГОЛОВНЕ - цей пацієнт мав ЄДИНУ нирку!!!! 20 років тому, інша нирки вже була видалена з приводу пухлини (це означало, що ми не маємо жодного варіанту на ПОМИЛКУ!!! Жодного, адже при втраті нирки, пацієнт-лікар приречений до виживання лише на ДІАЛІЗІ!

І саме тому під час операції виділення нирки з оточуючих тканин зайняло більше часу ніж звичайно, адже атакувати нирку лапароскопіно без ішемії потрібно в максимально зручних для хірурга умовах. Загальна тривалість втручання склала 170 хвилин, загальна крововтрата склала 250мл, ішемія не була проведена як і було заплановано. Оперуючий хірург (беручи до уваги глядачів-курсантів) має тепер на десяток сивих волосинок на чолі більше, але головне, що резекція пройшла в межах здорових тканин і мала «завжди бажаний R0» – спеціалісти зрозуміють.

Вже вчора в суботу пацієнт почував себе прекрасно і розпочав повертатися до нормального життя, був активізований, ходив та вживав легку іжу. В цей час курсанти відпрацьовували здобуті навички та знання в реальних «бойових» умовах, працюючи на живих свинках. В моїх майстеркласах однією з умов організації є участь не більше ніж 6-ти курсантів одночасно, адже саме відпрацювання в умовах ветлабу має бути з достатнім часом хірургічної роботи на кожного курсанта. При такій кількості учасників всі отримують оптимальну тривалість роботи із лапароскопічним устаткуванням в операційній.

Сьогодні вже неділя і курсанти ще вчора поїхали в свої регіони з новими вміннями та знаннями. Дуже скоро вони будуть реалізовувати нові знання в своїй практиці в своїх медичних центрах.

А я сьогодні приїхав на роботу і відпустив нашого колегу додому, адже «вдома стіни лікують краще» і немає у нашого пацієнта показів до перебування в лікарні, особливо в умовах Ковіду. Він себе прекрасно почуває і майже не відчуває болю. Менше 48 годин в стаціонарі, після складної операції!!!! Мені здається сьогодні просто не має сенсу сперечатися, що лапароскопічні методи повністю перевернули підхід до лікування пухлин нирки.

Для локалізованих пухлин нирки хірургія залишається ЄДИНОЮ опцією, а отже, якщо ми в Україні – шукайте правильного хірурга, а правильний – це той, хто зробить все, щоб не видалити нирки, а зберегти її!!!

Всім прекрасного дня і гарного робочого тижня, а у нас завтра починається місяць обізнаності про рак простати!

#StakhovskyMD

Хірург-онкоуролог 

д.м.н. Олександр Стаховський