Лечение рака простаты
UA

5 основних факторів, чому в Україні так часто оперуючи ДОБРОЯКІСНУ аденому знаходять РАК простати.

02.02.2022

Ситуація, коли пацієнту оперують доброякісну гіперплазію простати, а після операції знаходять рак простати часто зустрічається в наших широтах. При цьому наші західні колеги стикаються із такою ситуацією менш ніж у 5% випадків операцій на простаті. Чому? 

 

 

На мою суб'єктивну думку найчастіше причиною цього може бути ряд факторів:

 

- аденома простати, одне з найпоширеніших захворювань чоловіків у віці, і після 50 років зустрічається у кожного 3-го чоловіка.

 

- операцією при доброякісному процесі (під назвою аденомектомія) володіє КОЖНИЙ хоч трохи оперуючий хірург.

На противагу видалення простати при раку - радикальна простатектомія - виконується лише невеликою кількістю онкоспрямованих урологів, і лише одиниці можуть робити це адекватно лапароскопічно.

У такій ситуації шукати онкологію в простаті, коли чоловік скаржиться на труднощі при сечовипусканні (основна скарга при аденомі) не завжди є основним підходом - набагато простіше прооперувати його як «добро», а якщо «не дай Боже рак» віддати в руки онколога.

 

пацієнт сам, у ряді причин, вибирає більш сприятливий діагноз «Аденоми», хоч онкомаркер ПСА може бути набагато вищим за референтне значення в 4нг/мл

 

онкологи активно сьогодні використовують МРТ дослідження простати, щоб уберегти пацієнта від «непотрібної» біопсії та віддиференціювати онкопроцес від доброякісного

 

- пацієнти і самі затягують, до ситуації, коли порушення в сечовипусканні досягає апогею і чоловік перестає самостійно мочитися і йому потрібен уретральний катетер, а тоді показники онкомаркерів взагалі необ'єктивні, виключати онкопроцес відходить на далекий план і як результат «неправильна» операція для онкодіагнозу, лікування гормонами, погіршення якості життя та стрес пов'язаний зі словом РАК.

 

Консультація пацієнта сьогодні призвела до написання цього громіздкого тексту.

 

Прошу Вас - консультуйтеся зі спеціалістами та намагайтеся завжди отримати альтернативну думку ще одного….

Тоді більше шансів не потрапити в «непотрібне», «неоптимальне» чи «не рекомендоване» лікування раку простати.

 

Ваш лікар

Олександр Стаховський

#StakhovskyMD

 

stakhovskymd.com