Лечение рака простаты
UA

#WorldCancerDay 4 лютого «Сніданок з 1+1» та Олександр Стаховський про онкологію в Україні (ВІДЕО)

04.02.2022

Чому рак не вирок і що ми сьогодні можемо. До Всесвітнього дня боротьби проти раку #WorldCancerDay , що відзначається щорічно 4 лютого, д.м.н., онкоуролог Олександр Стаховський у студії «Сніданок з 1+1» розповідає про онкологію в країні.

 

- Яка Ваша особиста статистика щодо пацієнтів, яких Ви оперуєте, і яким вдається подолати онкологію? - ведучий «1+1» Руслан Сенічкін.

- У мене спеціалізація онкоурологія, в якій багато успішних історій. Ми сьогодні можемо вилікувати до 70% пацієнтів, яких оперуємо і лікуємо.

- Від чого це залежить? Від професійності Вашої особисто і команди лікарів, від налаштування самого пацієнта, від сучасних медичних технологій, від наявності грошей?

- Професійність команди, Ви правильно сказали, біологія пухлини дуже важлива, тому ще не кожний рак ми сьогодні можемо виявити, не дивлячись на гроші (пам'ятаємо історію Стів Джобса та інших відомих людей). Ключову роль має та стадія, з якою пацієнт прийде до лікаря. 1-2 стадія на сьогодні майже завжди виліковна, на 3-й можна сумніватися, але треба вже більш комплексне, складне лікування, і успіх також залежить від поширеності та біології пухлини. На 4-й стадії ми вже, як правило, боремося за час, який ми можемо подарувати цій людині.  На жаль в Україні сьогодні пацієнти часто приходять запізно, тому що вони як правило ігнорують перші симптоми, перші прояви захворювання, і взагалі сама культура профоглядів зруйнована.

- За статистикою ВООЗ, рак щороку молодшає. У Вашій практиці наймолодший пацієнт?

- В моїй практиці наймолодший пацієнт був 18-річним, але це через особливість патології, яка в нього була, - рак яєчка, що характерний для молодшого віку. Але взагалі, Ви правильно кажете, рак молодшає, однією з причин є те, що ми діагностуємо рак раніше. На банальному УЗД дослідженні можна випадково виявити пухлину.

Ми як лікарі-онкологи сьогодні знаємо, що ми можемо допомогти і можемо вилікувати захворювання на ранніх стадіях. Треба прислухатися до власного організму і вчасно звертатися до лікаря. Треба правильно харчуватися, підтримувати здорову вагу та активно займатися спортом.

 

Бережіть себе та консультуйтеся зі спеціалістами!

д.м.н., хірург онкоуролог Олександр Стаховський

 

Більше у відео >>

Підписуйтесь на сторінку у Фейсбук та Інстаграм.