Лечение рака простаты
UA

"Вусатий нетворкінг» від українських медиків і проекту «Я, Ніна»

25.11.2019

25 листопада 2019 відбувся «Вусатий нетворкінг» від українських медиків і команди проекту «Я, Ніна». На зустрічі ми спілкувалися про наступне: випадки з власної практики, щоб переконатися, що рак простати та яєчка – не жарти; як вберегти себе і виявити рак на початковій стадії; про ідею започаткування руху #movember в Україні, її втілення та власні перші вуса.

Відео з виступу Ви можете переглянути на Youtube каналі StakhovskyMD

«Першим виступатиме Олександр Стаховський, хірург-онкоуролог, старший науковий співробітник відділення пластичної та реконструктивної онкоурології Національного інституту раку.

"...Коли я був на стажуванні в Канаді в 2011 році, я вперше відрощував вуса протягом місяця МОвембер. «Мовембер» або «Вусопад» – це одне й те саме. У всьому світі це називають MOvember. З 2013 року в Україні ми відрощуємо вуса на Мовембер як мінімум нашим відділенням. Але головне, що ми намагаємось покращити обізнаність населення і піднімання таких питань як рак простати, рак яєчка, чоловіча депресія.

Рак яєчка зустрічається приблизно в 10 разів рідше за рак простати. Таргетна аудиторія раку яєчка – це молоді чоловіки віком 18 – 35 років. На сьогоднішній день, людей, які приходять на запущених стадіях з раком яєчка, я, як спеціаліст, спостерігаю все менше і менше. Чоловіки стають більш обізнаними, більше придивляються до себе. Найкраща діагностика – це самообстеження, при банальному прийнятті душу. Чим цікавий рак яєчка, це по-перше своїм статусом виліковності – навіть за 4 стадії ми сьогодні маємо 94% виживаності пацієнтів через 10 років після початку лікування.

Я знаю історію Ленса Армстронга, відомого велосипедиста, який сім разів поспіль перемагав на «Тур де Франс» — найпрестижніших велоперегонах світу, і був викритий за шахрайство.  Цей чоловік був у 25 років діагностований з раком яєчка 4 стадії з метастазами. Він пройшов лікування як оперативне так і хіміотерапію. І після цього виграв всі свої «Тур де Франс», можливо трошки змахлювавши.

Отже рак яєчка зустрічається разів в 10 менше за рак простати, приблизно 750-800 випадків на рік (в Україні).

Якщо ми говоримо про рак простати, то це десь 7000 випадків на рік (в Україні). Рак передміхурової залози вражає населення з віком. Чим старшими ми стаємо, тим більше шансів отримати рак простати. У віці 80 років у 80% чоловіків буде рак простати. Найцікавіше, що не кожний рак, який ми виявляємо у віці 80 років, треба лікувати.

-Яка норма ПСА?
- В залежності від віку, саме так.

Насправді, ПСА тест абсолютно не ідеальний. Не можна казати, що треба робити ПСА тест всім підряд. ПСА тест має призначити лікар, після того, як до нього звернеться пацієнт, і вони обговорять, до чого може призвести ПСА тестування.   На сьогоднішній день не доведена ефективність скринінгу раку простати. В розвинених країнах немає такого підходу, що всім підряд робити ПСА тест. Варто призначати ПСА тест пацієнтам, які мають симптоми, і які в групі ризику. В групі ризику, зокрема, пацієнти, які мають сімейну історію захворювання. Симптоматика раку простати не специфічна. Часті позови до сечовипускання, кров в сечі тощо. Коли ми виявляємо рак простати, ми робимо операції або опромінюємо цих пацієнтів сьогодні, щоб їм було комфортно ще 10 років.  За рекомендаціями ми маємо робити якесь активне лікування, якщо очікувана виживаність становить більше 10 років.

На жаль, кожний 5-й чоловік сьогодні приходить з метастазами. І всі ці акції (як мовембер) ми робимо для того, аби цей відсоток зменшився. Пацієнтів, в яких діагностують рак простати вже на 4-й стадії (з метастазами), в Америці 5%, в Україні – 20%. Наше завдання на сьогодні - це проінформувати, щоб чоловіки сходили до лікаря. ПСА – це лише один фрагмент цілої картини-пазлу: агресивність захворювання, стадія захворювання, вік пацієнта, його фізичний стан…

Лікар разом з пацієнтом має обрати для нього найоптимальніший спосіб лікування. Щоб максимально зберегти якість життя пацієнта на сьогоднішній день.

На сьогоднішній день немає переваги роботизованої хірургії над відкритою операцією. З позиції онкологічної виживаності, якості життя пацієнтів, сексуальної функції, утримання сечі. Отже робот на сьогодні – це супер технологія, але наукової переваги немає. Сьогодні відкрита хірургія, лапароскопічна чи робот-асистована – це лише шлях з точки А в точку Б. 

Зміна чоловічого обличчя стимулює всі ці запитання, цю соціальну активність, чому це робиться. Сьогодні більшість жінок стимулюють чоловіків сходити до лікаря. Жінка приводить свого батька, який ніколи не був у лікаря, чи чоловіка, коли її тривожить, що він часто прокидається в ночі.

І тому вся наша активність, пов'язана з Вусопадом, спрямована не лише на чоловіків, але і на жінок. Саме жінки можуть бути трансмітерами – передавати інформацію до своїх близьких чоловіків: батьків, чоловіків, дідусів. 

Обізнаність, інформування пацієнтів, що треба все ж таки відбудувати лікарів вчасно, вести здоровий спосіб життя, займатися спортом,  вживати правильну їжу, не палити.. І все це разом призводить до оптимальних результатів як лікування, так і здоров'я пацієнтів в цілому.

Активне спостереження – сьогодні неагресивні форми раку можна спостерігати, тим самим не забираючи в чоловіка тих функцій, як сексуальна чи нетримання сечі. Це лікар має розбиратися, якого пацієнта можна спостерігати, а якого необхідно оперувати

Все про рак простати на prostate.kiev.ua