Лікування раку простати
RU

MD знов на TV: «Сніданок з 1+1», Андрій Безносенко та Олександр Стаховський

10.06.2021

10.06.2021 в ефірі програми «Сніданок з 1+1» лікарі-онкологи Андрій Безносенко та Олександр Стаховський.

Як часто треба проходити обстеження для профілактики онкологічних захворювань, чому вирішили стати лікарем, скільки виконуєте операцій на рік, і взагалі що змінилося в онкології за останні 10 років і коли вже ми зможемо перемогти отой рак, – дивіться відповіді на ці та інші питання ведучих.

Скільки операцій провели і скільки з них успішних?

Кожний хірург впевнений, що в нього всі операції успішні. – зазначає Олександр Стаховський, к.м.н., онкоуролог - У моєму випадку, якщо ми говоримо про кількість, то я виконую близько 300 операцій на рік, в середньому.  Специфіка професії в тому, що ми працюємо з онкологією, і дуже часто з запущеними формами, і там історії не завжди дуже добрі.

З запущеними.. У вас про це і ролик, що люди звертаються вже пізно?

Насправді так, це чому ми і зняли цей ролик. Ситуація з ковід трошки змінила пропорцію людей, які хворіють на рак в Україні – по статистиці, але в реалії вони хворіють.

Насправді, люди просто менше звертаються за останні два роки, так?

- Так.

Що змінилося за останні 10 років в онкології, якісь нові технології? Коли ми вже зможемо перемогти отой рак?

Онкологія – це галузь в медицині, що мабуть найбільше розвивається. – Андрій Безносенко, головний лікар Національного інституту раку – Три роки назад група вчених отримала Нобелівську премію за ліки від раку – це взагалі нова категорія ліків, які дозволяють пацієнтам з 4 стадією, наприклад меланомою (злоякісною пухлиною шкіри) або легенів перевести в хронічну форму і люди живуть. Такі пацієнти перебувають в простійному лікуванні, і ми можемо перевести онкологічне захворювання в хронічне по типу діабету – інсулін колють, людина живе.

Хірургія дуже швидко за 10 років розвилась. Ми вже не робимо ті інвалідизуючі операції, це все малоінвазивно через невеликі прокол (лапароскопічно), швидка реабілітація… І медикаментозна терапія теж розвивається. Бо онкологія на відміну від інших захворювань не лікується якимось одними методом – хірургія, чи хіміотерапія чи променева терапія – як правило це такий мультидисциплінарний підхід, коли один пацієнт лікується у 2-3 спеціалістів, і тоді результат набагато кращий. Тому в кожному цьому напрямку є великі успіхи.     

Обстеження організму – це що має бути – загальний аналіз крові, біопсія, МРТ?

Якщо говорити про онкологію, то загальний аналіз крові взагалі нічого не показує. – відмічає Андрій Безносенко - Біопсія – це метод виявлення і підтвердження онкологічного діагнозу. А МРТ та КТ – це візуалізація. Я б говорив про інші обстеження, які треба робити всьому населенню. Жінки мають ходити, навіть якщо нічого не турбує, до гінеколога щороку після початку статевого життя, гінеколог знає, що треба зробити на огляді, обовязково треба нагадати гінекологу оглянути грудні залози, навіть якщо нічого не турбує. Жінки, які досягли 45-річного віку повинні пройти мамографію, незалежно від симптомів, незалежно від того, що «ніхто в сім'ї не хворів», бо саме мамографія дозволяє виявити рак на нульовій стадії, на тій стадії, коли «промацати» нічого не можливо.

Якщо ми говоримо про чоловіків, то після 45 років не залежно від того, турбує чи ні, має звернутися до уролога, бо це може бути не лише рак, а й аденома та інші захворювання, хронічні, які заважають якісно жити. Ну і не залежно від гендеру, люди, які досягли 45 річного віку, мають робити колоноскопію – це ендоскопічне дослідження товстої кишки для виявлення передпухлинних захворювань, бо рак товстої кишки займає 3-є місце серед найпопулярніших онкозахворювань в Україні та світі.

Можливо це такий стереотип, що онкологія і успішне лікування – це прерогатива заможних людей. Так це чи ні в Україні?

Насправді, це ні. Так як медицина у нас в країні доступна всім верствам населення. І ми сьогодні працюючи на Національному інституті раку бачимо абсолютно різних пацієнтів, і лікуємо, у є певні програми. – відмічає Олександр Стаховський -  І на сьогодні вже дуже добре налаштована система національної служби здоров'я, коли є медичні гарантії, коли держава покриває і основні профілактичні огляди, і необхідні обстеження, які потрібні пацієнту, щоб не пропустити онкозахворювання. 

Люди бояться йти до лікарів, бо вони бояться почути будь-який діагноз. Як потрібно робити оці чек-апи для організму?

Коли є симптоми, коли є якийсь дисбаланс в організмі, не мотивоване схуднення, тошнота, рвота, патологічні виділення (кров в калі або сечі), то зразу треба йти до сімейного лікаря, а він вже по плану має розписати, що далі робити.

Чи завжди, коли люди отримують діагноз онкологія, потрібна одразу операція? Бо це те, чого люди найбільше бояться.

Тим, чим займаюсь я з Олександром – коментує Андрій Безносенко – а саме злоякісними пухлинами, те що в народі називають «рак», то хірургія – це основний метод лікування, який дозволяє вилікувати пацієнта чи перевести в ремісію. Є інша категорія онкологічних захворювань, так як лейкемія, лімфоми, гематологічні, то там хірургії взагалі немає, там тільки хіміотерапія та променева терапія.

Нагадаємо про профілактику для всіх онкологічних захворювань – це відмова від куріння, правильне харчування, фізична активність та регулярні медичні огляди.

 

Гості програми: Андрій Безносенко, к.м.н., онкохірург відділення онкоколопроктології, головний лікар Національного інституту рак

Олександр Стаховський, к.м.н.,  онкохірург відділення онкоурології, Національний інститут раку

Ведучі програми «Сніданок з 1+1»: Руслан Сенічкін, Неля Шовкопляс

#StakhovskyMD