Лікування раку простати
RU

Рак простати після успішної операції 13 років тому - рецидив, онкомаркер вище норми в 450 разів! Клінічний кейс

11.11.2021

Сьогодні продовжуємо відрощувати вуса, підтримуючи Мовембер, і на кейсі пацієнта розбираємо факти, які мусять знати лікарі про рак простати і чому сьогодні лікування має надаватися в спеціалізованій установі, що має онкологічне спрямування!

 

Пацієнт 79 років - 13 років тому був прооперований з приводу раку простати

Сьогодні хочу проговорити кейс пацієнта, якому наразі 79 років. З приводу раку простати він був прооперований 13 років тому в загально лікарняній мережі, не в спеціалізованій установі, яка займається онкологією.

Біохімічний рецидив через 3 роки після успішної операції

І вже через 3 роки (я побачив це зараз, аналізуючи його документи) в нього був біохімічний рецидив, що означало, що в нього був рецидив. Але він за допомогою не звертався, робив аналізи і був впевнений, що в нього все нормально.

Онкомаркер ПСА в 450 разів вище норми!

Наразі зараз онкомаркер в нього перевищує норму в 450 разів, він має множинні метастатичне ураження всіх кісток, легені  і деяких внутрішній органів. Останні 10 років після початку рецидиву він не отримував спеціалізованої допомоги, і я вбачаю в цьому основну проблему в тому, що він був оперований в загально лікарняній мережі не спеціалістом-онкологом, а просто хірургом. 

Правильне спостереження має бути протягом усього життя пацієнта

І це є великою проблемою сьогодні для нашої країни, саме те, що досить часто хірурги є доволі складно доступні, досить часто сьогодні правильне спостереження за пацієнтом має відбуватися не лише в момент короткого післяопераційного періоду, а протягом життя цього пацієнта.

Тому що, якщо в нього встановлюють діагноз онкологія, то це назавжди. І результати свого лікування кожний хірург має слідкувати тривало, навіть через 10 років після лікування.

Лікарі гарантували йому 10 років життя, але, якщо чесно...

Пацієнт дуже задоволений своїми лікарями, тому що вони гарантували йому 10 років, але, якщо чесно, знаючи біологію цієї пухлини можна було гарантувати, що і без операції він проживе 10 років.

Пухлина простати не настільки агресивна

Тому по-перше, біологія пухлини простати сьогодні не настільки агресивна, щоб вбити пацієнта за 2-4 роки, тому що як бачите, навіть зараз рецидивна пухлина, яка близько 8 років розвивалася в пацієнта, лише зараз перейшла на 4-ту стадію і дала метастатичні ураження всіх кісток і деяких внутрішній органів.

На місці, де була простата, виросла ще одна

По-друге, найцікавіше, що у цього пацієнта в місці, де була простата, виросла ще одна простата, і локальний рецидив зараз сягає максимального розміру 8 см.       

Важливо підтримувати контакт

Отже якщо ви обираєте собі спеціалістів для лікування, то намагайтесь підтримувати з ними контакт навіть після дуже успішного лікування.

Всім гарного дня.

Продовжуємо відрощувати вуса. 

Консультуйтеся зі спеціалістами!

Хірург-онкоуролог Олександр Стаховський

#StakhovskyMD