Лікування раку простати
RU

Тренінг «Мініінвазивна хірургія в практиці уролога» від School of Innovative Medicine

20.11.2021

20 листопада 2021 «Тренінг з мініінвазивної хірургії в практиці уролога, під чітким керівництвом Plehutsa.MD та Stakhovsky MD. Було круто» - написали на своїй сторінці організатори тренінгу School of Innovative Medicine.  

 

Як я вже писав, 95% урологічних операцій сьогодні можна провести лапароскопічно. Правильне навчання критично в становленні лапароскопічного хірурга.

Мініінвазивні операції дозволяють значно знизити травматичність при хірургічних втручаннях. Техніка передбачає використання ендоскопічних методик та проведення операцій через невеликі проколи чи природні отвори людського тіла. Найпоширеніше малотравматичне втручання – це лапароскопія.

ПЕРЕВАГИ ЛАПАРОСКОПІЇ

ДО 3 ГОДИН НА ОПЕРАЦІЮ

Як правило операція займає 2,5-3 години в залежності від анатомічних особливостей хворого, розміру залози. Це приблизно стільки ж часу, що й відкрите оперативне втручання

ВДОМА ВЖЕ НА 3-Й ДЕНЬ ПІСЛЯ ОПЕРАЦІЇ

Більшість хворих виписують з лікарні через 2-3 дні після операції. Кожна ситуація особлива, але як правило більш 90% відчувають себе задовільно і можуть знаходитись вдома вже на 3 день після втручання.

В 2 РАЗИ ШВИДШЕ ВИДАЛЕННЯ КАТЕТЕРА

В випадку відкритої радикальної операції катетер видаляється через 2 тижні. Після лапароскопічної операції ми видаляємо катетер на 7 добу після втручання.

СЕРЕДНЯ КРОВОВТРАТА

В середньому кровотеча під час лапароскопічної операції становить близько 200 мл, яка є середньостатистичною крововтратою за даними світової літератури. Камера, що збільшує операційне поле дає змогу зберегти більшість кровоносних судин.

ЗБЕРЕЖЕННЯ СТАТЕВИХ НЕРВІВ І ПОТЕНЦІЇ

Однією з переваг малоінвазивної методики лапароскопії є можливість збереження нервово-судинного пучка, що відповідає за еректильну функцію. Потенція повертається приблизно через 3-6 місяців, але інколи потрібна додаткова терапія для покращення результатів статевої функції чоловіка.

ШВИДКЕ ВІДНОВЛЕННЯ КОНТРОЛЮ ЗА СЕЧОВИПУСКАННЯМ

Протягом перших тижнів після втручання необхідно використовувати спеціальні прокладки, але процес відновлення контролю за сечовипусканням проходить досить швидко і приблизно за 4-6 тижнів 95% не мають дискомфорту повязаного с контролем сечі. Кожний хворий отримує рекомендації щодо виконання вправ Кегеля, що тренують м’язи малого тазу для успішного контролю за сечовипусканням.

ЛАПАРОСКОПІЯ В УКРАЇНІ

Лапароскопічний метод лікування раку передміхурової залози сьогодні виконується лише в декільках центрах. Основною проблемою широкого впровадження методу є відносно висока ціна лапароскопічного обладнення та інтраопераційних розхідних матеріалів а також низька кількість спеціалістів, що пройшли необхідне навчання. Враховуючи відсутність школи лапароскопічної онкоурології в Україні лікарі вимушені навчатися за кордоном, а враховуючи особливості навчання, знання іноземної мови, економічний стан в країні лише одиницям щастить потрапити в стажувальні програми, де вони можуть вчитися на практиці у визнанних світових лідерів цієї галузі.

Подібні тренінги дозволяють урологам з різних міст України опанувати базові навички з мініінвазивних технік, що безумовно позитивно впливає на розвиток рівня медичних послуг у країні в цілому.

д.м.н., хірург-онкоуоролог Олександр Стаховський