Лікування раку простати
RU

Особливості онкологічної допомоги в Україні в умовах війни (відео)

30.05.2022

На Youtube каналі Stakhovsky MD говоримо, що реально відбувається сьогодні, з точки зору спеціаліста (а не адміністрації або міністерства): про онкодопомогу в Європі, західні центри, "треш" загально лікарняної мережі в Україні, онкоцентри та безкоштовні онкопрепарати, і про Національний інститут раку в Києві сьогодні.

 

 

ОНКОДОПОМОГА В ЄВРОПІ ТА ЦЕНТРИ НА ЗАХІДНІЙ УКРАЇНІ

 

Багато пацієнтів сьогодні виїхало закордон і отримали доступ до європейської медицини. Часто вони мають певні проблеми з документацією, через те, що багато хто виїхав без медичних документів.

Також багато пацієнтів, як і спеціалістів, перемістилися до західної України. Тому відбувається певне перезавантаження онкологічних центрів в західному регіоні - деякі пацієнти мають чекати по 3-4 місяці на операцію. В той час як у київському онкоцентрі хірурги недозавантажені.

 

Маємо історії з пацієнтами, що отримали доступ до європейської медицини, однак не були готові очікувати – 3 тижні на консультацію спеціаліста, 3 тижні на КТ тощо. Адже менталітет українського пацієнта наступний: якщо в мене є проблема, то я маю вирішити її вже завтра і у найкращого спеціаліста. В Європі таке неможливо. Але це було б можливе тут, в Києві, в Україні. І на цьому фоні багато пацієнтів повертаються. Вже маючи уявлення, як працює європейська медична система, такі пацієнти м'якіше реагують на затримки чи відстрочки в лікуванні в теперішніх умовах в Україні.

 

ТРЕШ ЗАГАЛЬНОЛІКАРНЯНОЇ МЕРЕЖІ

 

Сьогодні відбувається багато "трешу" в установах загального профілю, де часто відсутній консиліум. І ми спостерігаємо ситуації, коли хірургічна частина виконується непогано, але враховуючи, що онкологія – це комплексна проблема, і потрібний консиліум на «вході», так і після гістологічного заключення… і на жаль, пацієнти часто отримують субоптимальне лікування. І це я сьогодні бачу щодня, це невеликі дефекти в наданні допомоги.

 

Я завжди раджу консультуватися зі спеціалістами з ОНКОцентру, це не лише наш Національний інститут раку в Києві, - в кожній області є онкоцентри є, де працюють консиліуми за участі декількох спеціалістів, які нададуть максимальне пояснення проблеми і запропонують найоптимальніше рішення.

 

ОНКОЦЕНТРИ ТА БЕЗКОШТОВНІ ОНКОПРЕПАРАТИ

 

І ще один великий бенефіт тих онкоцентрів - в них багато лікування є безкоштовного, адже держава закупила багато медичних препаратів (наприклад гормональну терапію, якщо ми говоримо про рак простати), які недоцільно купляти. Однак є достатньо пацієнтів, які приїжджають вже з призначеним лікуванням, і виявляється, що вони купляють препарати, які в реалії є на балансі медичної установи, - і вже давно всі урологи знають, що ці ліки є безкоштовними. Але пацієнтів все одно примушують купувати такі препарати, навіть в умовах війни. Це дуже прикро, але таке відбувається.

 

Тому консультуйтеся зі спеціалістами з онкоцентрів, запитуйте про наявність можливого безкоштовного лікування.

 

До того ж сьогодні є фармкомпанії, які сьогодні безкоштовно надали своє досить дороговартісне лікування, яке навіть до війни не було можливо отримати безкоштовно.

Тому запитуйте своїх лікарів.

 

І звичайно, звертайтеся до Національного інститут раку, тому що саме тут зібрана максимальна кількість експертів з кожної проблеми, і якщо щось є нового в лікуванні тої або іншої проблеми, наші спеціалісти точно про це знають.

 

Олександр Стаховський

доктор медичних наук

лікар, хірург, уролог, онколог

stakhovsky9@gmail.com

 

Національний інститут раку

Київ, вулиця Михайла Ломоносова, 33/43

 

Все, що треба знати про рак простати на сайті

prostata.kiev.ua

 

Facebook

 

Instagram

@stakhovsky_md

 

Youtube